Image Alt

Kolorowy openspace w krakowskim biurze

Kolorowy openspace w krakowskim biurze

Od ponad 10 miesięcy trwał mój największy projekt- aranżacja i wykończenie wnętrz dla krakowskiej firmy MIQUIDO z branży IT.

Założenia typowe dla tej branży to otwarta przestrzeń do pracy dla zespołów, miejsca spotkań zamkniętych dostosowanych do pracy projektów, duża przestrzeń wspólna do odpoczynku i posiłku. Aranżacja została wykonana na podstawie planów i złożeń przestrzennych architektów z warszawskiej firmy The Design Group.

Z molochu w przyjazne biuro.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zadanie nie było łatwe, bo jak z 1700m2 zrobić przyjazne miejsce pracy? Na początku wyglądało to jak hala produkcyjna. Upływ czasu i pracy wcale nie rozwiewał naszych obaw.

Lwią cześć prac wykończeniowych zapewniał generalny wykonawca budynku firma TECHNOBUD Nowy Sącz. Profesjonalne podejście, nastawienie na klienta i błyskawiczne rozwiązywanie problemów podbiły nasze serca. Wykonawca zapewniał główne instalacje oraz elementy wizualne kończenia jak: podłogi, malowanie sufitu na czarny kolor w kuchni,  szafy, podest kinowy.

Klient zdecydował się na pozostawienie otwartego sufitu. Betonowy, surowy sufit zapewnia większą cyrkulację powietrza, co jest kluczowe w funkcjonowaniu biura pełnego elektronicznych sprzętów i docelowej grupy osób pracujących na obiekcie.

Sufit był kolejnym elementem dokładającym nam wrażenia zbyt dużej przestrzeni, pomimo swojego cudownego charakteru. W tym przypadku, aby optycznie pomniejszyć przestrzeń zdecydowaliśmy się na obniżenie linii oświetlenia nad stanowiskami pracy do poziomu 2,6m. Lampy LED w czarnych, kwadratowych oprawach zapewniają zacieśnienie przestrzeni nad miejscami pracy. Są też dodatkowym elementem rozpraszającym dźwięk na ogromnej przestrzeni.

Wracając do ograniczenia strefy pracy i poczucia komfortu- idealnym rozwiązaniem na problem zbyt dużej powierzchni, gdzie pracownicy mogliby mieć problemy ze skupieniem i koncentracją na pracy, okazały się ściany działowe z fototapetą.

Mają one jeszcze jedno, bardzo ważne zadanie- wyznaczają miejsca wspólnej pracy zespołu i planowania pracy. Na potrzeby tej funkcji przy ścianach zostały ustawione wysokie stoły do pracy w pozycji stojącej, a kolorowe hokery dodają koloru przestrzeni.

Zamienić szare w kolor.

Kolejną obawą była szara, nijaka przestrzeń. Nowe miejsce miało być całkowitym odcięciem od obecnie zajmowanego biura. Zespoły projektowe są złożone z młodych ludzi, ceniących sobie dobrą atmosferę pracy i przyjazny wygląd.

Podłoga jest kluczowym elementem wizualnym dającym poczucie ciepła i domowej atmosfery. Biuro zostało podzielone na strefę komunikacji i strefę pracy, które wyznacza właśnie podłoga.

Strefa komunikacji biegnąca wokół głównego pionu budynku oraz w strefie recepcji została wyłożona panelami pcv. Podłoga imituje drewniane deski w jasnych, naturalnych odcieniach. Zastosowanie imitacji drewna spowodowało poczucie lekkości i domowej atmosfery. Osoby przebywające w otoczeniu drewnianych akcentów czują się bardziej naturalnie, bo znają to otoczenia z własnych czterech kątów.

Podłoga w strefie pracy została wyłożona wykładziną dywanową, o cechach wygłuszających. Jest to kluczowa funkcjonalność dla biura otoczonego przestrzeniami typu open space.

Aby biuro nabrało koloru postawiliśmy na indywidualne fototapety zaprojektowane przez Panią Dominikę Kurzeję, a wydruk i montaż zapewniła firma Muraspec. Kolorowe fotele i krzesła w mniejszych salkach są dziełem firmy Reborn. Postawiliśmy tu na połączenie trzech kolorów: niebieskiego, seledynu i brązu, które łączą się w różnych konfiguracjach w małych salach spotkań, wyspach do pracy stojącej i telco roomach. Open space nabrał koloru dzięki przegrodom w wyspach pracowniczych, w kolorach niebieskiego i żółtego od firmy Lobby Meble, a kolorowe wnęki do siedzenia (jak również strefa recepcji- lada, siedzisko i donica) to zasługa Pana Piotra z Red Design.

W gabinetach zdecydowaliśmy się na abstrakcyjne fototapety o żywych barwach. Brak oczywistego motywu w tych miejscach (w przeciwieństwie do sal spotkań, które są tematyczne) nie powoduje oderwania uwagi od pracy, a jedynie chwilową przerwę z kubkiem kawy i zebrania myśli.

We wspomnianych salach konferencyjnych fototapety zostały dobrane względem ich nazw. Sale są zgrupowane geograficznie a nazwy poszczególnych pomieszczeń oznaczone są autorskimi grafikami Ryszarda Kaji z serii pocztówek zatytułowanych “Polska”. Jest to odniesienie do korzeni firmy i promocja swojego pochodzenia przed klientami zagranicznymi, odwiedzającymi firmę podczas trwania projektów.

Strefy wspólnego czasu

Najbardziej magicznym miejscem jest jednak kuchnia i strefy relaksu. Kuchnia jest sercem firmy i znajduje się w centralnej części. Jej przestrzeń wyznacza pomalowany na czarno sufit i ściany. W tym miejscu poprosiliśmy architekta o rozrysowanie podestu, na którym co miesiąc mogłaby zbierać się firma na okresowych spotkaniach informacyjnych.

Strefa odpoczynku jest oddzielona od kuchni ozdobnym regałem wykonanym z metalu i drewna. Razem z firmą Suche Pomysły, wykonaliśmy też huśtawki z litego drewna o nieregularnym kształcie. Są to jedynie dekoracyjne elementy ale wraz z fotelami hamakowymi naprawdę zachęcają do odpoczynku.

Czy zamierzenia zostały osiągnięte? Oceńcie sami.

Biuro zaprasza też gości na wirtualny spacer poprzez Google maps 360° view

 

autor: Paulina Szczepkowska